Tekniske data

1) MA rør og rørdeler til EN877

Konstruksjonsmål

Se tabell

2) Mål og vekt:

Tabellen under angir utvendig diameter og godstykkelse på rør og rørdeler.

Se tabell

Tabellene vil åpnes i et nytt vindu.

MA - Muffeløst Avløpssystem

Hva er MA?

MA er et Muffeløst Avløpssystem av støpejern produsert i henhold til den europeiske standarden EN 877. Frem til 2003 ble det produsert støpejernsrør (soilrør) i Norge, men med avviklingen av sentrifugalstøperiet ved Kristiansands Jernstøperi AS i 2002 forsvant en hundreårs lang produksjonshistorie i Norge.

Fra gamle dagers tykkeveggede, bitumenbelagte og muffebaserte rørsystemer med blytetning (SA), har utviklingen tatt frem et høyverdig industriprodukt som er lett i vekt, har svært gode antikorrosive egenskaper, og som er enkelt å kappe og montere. Rør er innvendig beskyttet med en vannbasert 2 komponent epoxy, mens alle rørdeler er belagt med pulverepoxy. Rør er utvendig behandlet med et lag akrylprimer med anti-korrosive tilsettningsstoffer. Med det moderne MA systemet kan man forvente avløpssystemer i bygg som er bestandig i store deler av byggets levetid.

MA-systemet leveres i dimensjoner fra DN50 (58mm) til DN300 (DE325) (se nedstående tabell).

Bruksområder

MA-systemets bruksområde er som avløp fra bygg og mark.

Godkjennelser

Vårt MA system er godkjent for bruk i alle land innen EU/EØS området, samt øvrige land som gjennom konvensjoner eller på annen måte anerkjenner EN877 som standard for avløpssystemer i bygg av støpejern.

Kontroll og godkjenning av systemet gjøres av TÜV Rheinland i Wurzburg i Tyskland for rør og deler, og hos MPA NRW for koblinger. Begge laboratorier er akkrediterte hos den Tyske byggningskontrollen i Berlin, og således er godkjenningen gyldig i hele CEN området.

Vårt MA system består av et omfattende sortiment av rørdeler med tilhørende koblinger. I sortimentet finnes både bend, grenrør, terser, overganger, stakerør og en rekke mer eller mindre benyttede produkter for spesielle løsninger.

Koblinger for sammenføyning av rør og rørdeler finnes både for innendørs bruk (Klasse B/W2) og for aggressive miljøer (eks. i mark, nedstøpt i betong mm. Klasse C/W5). Det finnes i tillegg en rekke spesialkoblinger og krager for økt drafasthet (eks. for bruk i fullstrømsanlegg - UV), eller koblinger med spesielle egenskaper mot ytre påvirkninger.

Produksjon av MA rør

Det finnes to fremstillingsmåter for MA støpejernsrør. Råstoffet er det samme, men produksjonen er ulik og gir rør med litt ulike egenskaper. Metodene er kjent som hhv. "hot mould - wet spray" og De Lavaude metodene.

Hot mould - wet spray

Gir rør med en svært glatt overflate, både innvendig og utvendig. Produktets egenskaper gjør det enkelt å kappe med tradisjonelle kappemetoder som lenke- eller sprengkutter. Også svært velegnet til kapping med sag (rondell eller båndsag). Har en gjennomsnittelig hardhet på 235 brinell, men kan variere noe.

Bildene er fra det nå nedlagte rørstøperiet ved Kristiansands Jernstøperi AS

De Lavaud

Det er kun Saint Gobain som lager denne type rør i dag. Fordelen med prosessen er rør med svært ensartet hardhetsgrad (210 Brinell). Ulempene er mange, og den største er at røret må etterbehandles termisk (glødes) etter produksjon, hvilket gir et betydelig høyere energiforbruk pr produserte enhet.

En annen klar ulempe med den lave hardheten er at rørene er uegnet til å kappes med tradisjonelle kappemetoder (lenke/sprengkutter ell,) da røret vil klemmes ovalt. Støpeformene (kokillene) må maskineres med gjevne mellomrom, og gir en mindre glatt overflate enn med andre metoder. Rørene kan lett identifiseres ved den "bølgede" innvendige overflate og utvendige rillemønster.

Kapping av MA rør med "FEMI" båndsag ved Posthuskvartalet i Oslo.

Modell: Prosjektleder Dennis Johansson, Eriksen & Jensen AS